неділю, 2 серпня 2015 р.

Великі проблеми від маленьких батарейок

Без цих маленьких елементів живлення ми не можемо уявити наше життя. Від батарейок у нас працюють годинники, пульти від телевізорів, медичні прилади та інша дрібна техніка.  Але рано чи пізно батарейки виходять з придатності та її приходиться викидати. А чи знаєте ви, яку шкоду несуть ці маленькі штучки на наше здоров’я та стан навколишнього середовища? Давайте розберемося.

Мало хто помічає на батарейці значок «не викидати у смітник». А шлях від смітника лежить лише на типові сміттєзвалища, які не обладнані жодними фільтраційними приладами. Батарейки містять у собі важкі метали та елементи, токсичні й небезпечні речовини. Використана батарейка має у собі ртуть, свинець, магній, цинк, нікель, кадмій.   Після потрапляння на землю металеве покриття батарейки руйнується від корозії, метали потрапляють у ґрунт і ґрунтові води. А звідки вже недалеко і озера, річки та інші водойми, які використовують  для питного водопостачання. Елементи, що містяться в батарейці практично не виводяться з організму. Навпаки – вони тільки накопичуються, вражаючи нирки, викликають розлади нервової системи, володіють мутагенними властивостями і навіть провокують ракові захворювання.

Про те, яку шкоду завдають батарейки нашій і так не здоровій природі годі й говорити. Одна пальчикова батарейка забруднює важкими металами близько 20 квадратних метрів землі або 400 літрів води. Лише вдумайтеся в ці цифри. Але, як відомо, людина може все і змінити стан нашої екології також може.

В багатьох європейських країнах урни для відпрацьованих батарейок стоять біля звичайних сміттєвих баків на вулиці. А невеличкі контейнери та коробочки для тих самих батарейок можна зустріти в багатьох крамницях, установах та під’їздах. Дехто не витрачає гроші на спеціальні контейнери, а використовує баклажки для води та судки для їжі. Україна також може зупинити екологічне лихо, та почати сортувати сміття й відправляти його на переробку. Адже один із трьох заводів по переробці елементів живлення знаходиться у Львові.


Рятуємо нашу екологію разом!
Владислав Яценко

Немає коментарів:

Дописати коментар